Отпушване на канали със силни химикали е начин за отстраняване на запушвания по канализацията, при който се използват концентрирани киселини или основи. Най-вече солна киселина или натриева основа (сода каустик), но е възможна употребата и на други подобни химични вещества.

Отпушване на канали със силни химикали.

В нашата практика сме попадали на случаи, в които са използвани силни химикали като средство за отпушване на канали. Това разбира се е станало преди ние да се заемем с каналът. Ние не препоръчваме такива вещества да се използват въобще.

Все пак, поради достатъчно честата им употреба, решихме в тази страница да разгледаме този вид метод за отпушване на канали по-подробно и да се спрем конкретно на двата най-използвани химикала у нас, които са Солна киселина и Натриева Основа.

Въпреки, че на тази страница, в пълни детайли ще разгледаме само тези две химически съединения. Всъщност те са показателни за двата типа химикали, които въобще могат да се използват за отпушване на канали (това са киселина в лицето на солната киселина и съответно основа в лицето на натриевата основа).

Останалите химически съединения от съответният тип (киселина или основа) се държат по абсолютно същият начин или поне по-много близък начин на тези два химикала. Така че, можете да направите аналогични изводи за приложението и начинът на действие на други киселини или основи при отпушване на канали.

Обобщено за всички, принципът на действие на киселините и основите при отпушване на канали е много сходен. И двата типа вещества се използват като разяждащи агенти, целта на които е да достигнат и разядат причинителят на запушването вътре в канализацията.

Положителната страна е, че са доста ефективни. Всъщност колкото по-голяма е концентрацията им, толкова по-ефективни са и веществата.

За съжаление обаче, с високата концентрация изникват и огромни недостатъци, които не са за пренебрегване и са основната причина, поради която ние не препоръчваме тяхното използване. Основният недостатък е, че съществува реален шанс да нараните себе си или околните с всяко едно от тези вещества.

Всъщност, не е достатъчно да предприемете мерки за безпосаност. Този вид концентрирани вещества реагират толкова бурно, че при използването им за отпушване на канали, често изпълват помещението със задушливи миризми, при реакцията може странна течност да излиза обратно от канала и дори да изпръсва вещество от канализацията или да се надига пяна от нея по време на отпушване.

Не е рядкост и реакцията да е толкова бурна, че да нарани или напълно да повреди канализацията. Във всички случаи обаче, се наблюдават пагубни за природата ефекти.

Да използваме ли киселини или основи за отпушване на канали?

Съветваме ви да не го правите. Има и други начини, които не представляват опасност и не включват каквито и да е рискове за околната среда, целостта на канализацията или живота ви.

Конкретно, професионалните методи за отпушване на канали са много по-ефективни. Не представляват никакъв риск и дори излизат по-евтино отколкото снабдяването със силни химикали.

Може би тук е моментът и да споменем, че ние сме специализирана фирма за отпушване на канали. Ни е се занимаваме професионално с това от десетки години. Не рискувайте със силни химикали, обадете се на нас или наши колеги за отпушване на канализацията, ето и как може да ни намерите.

Отпушване на канали, от нас "каналДО".

Денонощна, бърза реакция за град София и региона.
Отпушваме канали, шахти, мивки, сифони, тоалетни, септични ями и др.

Тел: 0886 71 56 35

Отпушваме качествено, бързо, лесно и евтино.

Ако все пак сте твърдо решили да използвате силни химикали за отпушване на вашата канализация. Ето и двата най-често използвани химични агента от всеки тип, за какво се използва всеки и как да го приложим за отпушване на канализацията.

Отпушване на канали със натриева основа (още изестна като сода каустик).

Ежедневно в канализациите се изсипват големи количества различни отпадни продукти от бита. При миене на чинии, пране, къпане и какви ли не други рутинни дейности, в канала попадат мазнини, сапуни, перилни препарати, косми и други органични отпадъци. Благодарение на тези отпадъци, в накои случаи по вътрешната страна на тръбите се наслояват налепи, които с времето запушват каналите.

Точно тук може да бъде полезна содата каустик. Тя е изключително ефикасно средство за почистване на органични запушвания.

Натриевата основа е продукт, който лесно се намира в магазините за домашни потреби и се среща като разтвор или сухо състояние ( натриева основа на люспи). Сухият натриев хидроксид е много по-ефективен и силен от разтвора (но все пак не се продава в готов вид, с прекалено голяма концентрация), затова нашият съвет е да използвате именно него. Все пак работите със силен химикал, затова не започвайте работа с него без ръкавици и маска на лицето.

Приложението му е чрез насипване в края на отвора към канализацията, около 50 до 100 грама сухо вещество, след което се залива равномерно и бавно със студена вода до пълното разтваряне на веществото. Важно е да не добавяте топла вода, тъй като реакцията така или иначе е свързана с отделяне на топлина.

По време на действието на химикалът се отделят неприятни и опасни миризми под формата на изпарения, бъдете сигурни че не ги вдишвате. Отпушването трае между 20 и 40 минути, след което третираното място трябва да се промие с няколко литра топла вода. Накрая, като предпазна мярка след промиването, може да неутрализирате като излеете една бутилка оцет.

В случай, че се отпушва тоалетна със сода каустик, количеството вещество трябва да два пъти по-голямо, както и времето за отпушване два пъти по-дълго.

Забележка: Канали с алуминиеви тръби, орнаменти и решетки не могат да се отпушват със сода каустик (натриева основа), тъй като тя ще ги разяде и пробие тръбите. 

Отпушване на канали със солна киселина.

Отпушването на канали със солна киселина най-често се използва след ремонт или строеж, тъй като в канала понякога попадат цимент, гипс и различни видове строителни материали, които са на базата на варовиците. Това са замърсители, при които (в по-големи количества) почти нищо освен професионална мощна машина за отпушване на канали или основен ремонт на канала не би Ви помогнал, дори натриевата основа е безсилна срещу тях.

Солната киселина реагира с този тип замърсители като ги разгражда. Тя е по трудна за намиране от основата и най-често се купува от специализирани магазини. Солната киселина не се продава под формата на сухо вещество, а само като разтвор с концентрация около 36 до 37%. За битови нужди се разрежда неколкократно. С киселината, както при основата е задължително да се използват ръкавици и маска, тя е още по агресивна и бързо действаща от основата и последствията при допир с кожата са много по големи.

Начинът на приложение на солната киселина в канализацята е, като след разреждане (поне 2 пъти), 1 литър от нея се изсипва директно в отвора на канала. Стените на каналът от вътрешната страна, също се поливат обилно. Киселината действа за няколко минути, тя разтваря гипс, цимент и варовикови производни. Има отровни изпарения и затова помещението трябва да бъде проветриво. След отпушване на канала, той трябва да бъде промит обилно с вода.

Изберете нас за отпушване на вашата канализация, вместо вредни и опасни химикали.

Описаните методи в този страница са интересни, но са изключително опасни. Могат да причинят повече вреди отколкото ползи, а и излизат по-скъпо от всяко професионално отпушване. Предлагаме ви да изберете нас, вместо опасни химикали.

Независимо колко проблемно е запушването, ние ще се радваме да помогнем по възможно най-добрият, бърз и ефективен начин. След позвъняване ще можем да ви информираме колко бързо можем да изпратим екип на място. Отпушваме канали от над 10 години и гарантираме задоволителни резултати.

Обадете се за посещение от експерти в района на София ( само 30 лева за оглед ).
Отпушваме канали | шахти | мивки | сифони | тоалетни | септични ями и др.

Заявете на телефон:
0886 71 56 35

Споделeте тази страница:

Сайтът използва "бисквитки". Използвайки го, Вие се съгласявате с нашите условия за използване на сайта, включително с нашата политиката за поверителност и политика за използване на "бисквитки".