Отпушване на канали е всяко действие, чиито резултат е отпушване на мръсната канализация отвеждаща отпадни води от имота. За това може да послужат професионални или непрофесионални машини, химикали и различни инструменти от бита.

Отпушване на канали.

Ние предлагаме професионална услуга за отпушване на канали и насоки, как може да се справите сами, в случай че не търсите професионална помощ, а ще се опитвате да отпушвате запушен канал сами.

Преди всичко, ако се нуждаете от професионална услуга за отпушване на канал, ще се радваме да откликнем. А говорейки за професионални услуги, ето нашите телфони, на които ще ни откриете, в случай че се нуждаете от бързо отпушване на канали:

"каналДО"
От
канал - ДО сифон.

Тел: 0886 71 56 35


Денонощно отпушване на канали, до час за град София и региона.
Обадете се!

Отпушване на канали | шахти | мивки | сифони | тоалетни | септични ями и други.

Отпушваме качествено, бързо, лесно и евтино.

Всеки може да се окаже увлечен в проблем със запушена каналация. Тогава излизат на дневен ред куп въпроси и може да се сблъскате с многобройни проблеми, особено когато опитите за отпушване на каналът, без професионална помощ, са безуспешни. Ще се опитаме да ви помогнем с насоки, които ако не отпушат канализацията, то поне няма да спомогнат за нейното дозапушване.

Важно е да следвате насоките точно, защото ако се отклоните и в опитите си да го отпушите, всъщност дозапушите каналът, то тогава е възможно професионаната помощ да струва по-скъпо и да отнеме повече време.

На този сайт и тази страница в частност, ще се опитаме да отговорим на повечето въпроси, които може да възникнат при запушена канализация. Също така, ще ви предоставим стъпка по стъпка ръководство, в няколко лесни за следване точки, които ще ви покажат как да отпушите каналът сами и какъв метод е най-добре да използвате според най-вероятният причинител и локацията на запушването по тръбите.

Информацията за методите на отпушване, сме систематизирали в лесна за използване табличка (в точка 4 ) по-долу, която указва какъв е най-добрият метод на действие за да отпушите каналът според локацията и причинителят на запушване и точно как да го приложите.

Ще направим всичко необходимо, за да ви помогнем да отпушите канализацията сами или да намерите професионална помощ. А ето и подробно съдържание на цялата информация, която можете да намерите на тази страница:

За да преминем към съществената част по-подготвени, първо ще обърнем внимание на някои важни неща, които е добре да знаете щом ще се опитвате да отпушите каналът сами.

Преди да стигнем до това, бихме искали да споменем, че отпушването на канали е мръсна и трудна работа, не е за всеки. Ще се радваме да споделим малко повечко информация за нашите професионални услуги по отпушване на канали и как да ни откриете.

Ние предлагаме отпушване на канали.

Ако не сте заинтересовани да опитвате да отпушите каналът сами, искате да стане качестевено и извършено от професионалисти или просто не ви се цапа, тогава спокойно можете да пропуснете тази статия и да звъннете на нашия екип използвайки телефоните в сайтът. 

Ще се отзовем възможно най-скоро и ще ви помогнем с проблемът възможно най-бързо (обикновенно сме на място в рамките на 30 минути за районът на София). Все още не сме срещали канал който не можем да отпушим или поправим. 

"каналДО"
От
канал - ДО сифон.

Тел: 0886 71 56 35


Денонощно отпушване на канали, до час за град София и региона.
Обадете се!

Отпушване на канали | шахти | мивки | сифони | тоалетни | септични ями и други.

Отпушваме качествено, бързо, лесно и евтино.

Разполагаме с отлична професионална техника и най-вече със специалисти, които не се страхуват да се изцапат и имат дългогодишен опит в отпушването на канали. В нашата практика, често успяваме да отпушим канали там, където други фирми са опитали, но не са успяли да преодолеят запушването.

Дори и да е само с цел консултация, оглед на място и базова диагностика от наш каналджия ще ви струва само 30 лв, а може да ви спести дълготрайни неудобства и главоболия с канализацията за напред.

Какво може да доведе до запушване на мръсният канал?

Добре е да се запознаете с възможните причинители за запушване на мръсният канал изложени по-долу. Има голям шанс да не успеете да отпушите каналът ако не използвате подходящ метод, който действа на вероятният причинителят на запушването.

Тази информация ще ви бъде необходима и особено полезна ако възнамерявате да се опитате сами да отпушите каналът. В практиката ни не сме срещали мигновено запушване. Обикновено канализацията дава признаци за проблеми по тръбите дълго преди окончателно да се запуши. По тези признаци и вашите наблюдения при всекидневното ви използване на канализацията, е възможно да определите мястото и евентуалният причинител на запушването.

Това ще спести много време и нерви при определяне на подходящия метод за отпушване и ще ви помогне да третирате проблема директно, а не да се лутате от метод на метод докато нещо сработи.

Без да навлизаме в детайли все още, за момента е добре да имате в предвид, че в зависимост от мястото на запушване ( например дълбоко в канализационната тръба или в близост до сифона), както и в зависимост от причинителят на запушването, каналът ще се държи различно. Преди да се спрем на начините за елементарно диагностициране на възможният причинител и локализиране на мястото на запушване, първо ще разгледаме 2-та типа причинители на проблема.

Най-често канализацията се запушва поради натрупване на разнородни битови отпадъци и предмети по тръбите.

Предметите могат да бъдат от всякакъв вид. От торбички и домакинска посуда ( вилици, лъжици, ножове и други), хигиенни материали (например мокри кърпички, тампони и подобни), до облекло и дори обувки. Независимо какъв точно е предметът който е попаднал в канализацията, има възможност той да спре своят път по-навътре в канализацията при стеснение, разклонение или неравност ( при снадките на тръбите), което води до по-трудно оттичане на мръсната вода и с времето натрупване на други ( по-малки) обекти и битови отпадъци. Това неименуемо води до пълното запушване на каналът в по-късен етап.

Разбира се каналът може да се запуши и без наличието на такива по големи предмети, само от натрупването на нормални битови отпадъци като остатъци от храна, цигарени филтри, косми, сапун, мазнина и други. При правилно изграждане на канализацията, това е сравнително по-трудно и при нормални обстоятелства отнема повече време (разбирайте години). Все пак е възможно и в практиката ни сме срещали такива случаи. Нашият опит показва, че това е особено характерно за канализация подлежаща на обществено ползване ( например в хотели, къщи за гости, обществени тоалетни и подобни), там където хората са значително по-невнимателни спрямо това което изхвърлят в канала.

Понякога, запушването на канализацията бива причинено от изхвърлени строителни материали или отпадъци.

Не са малко случаите в практиката ни, в които запушването на каналът е прчинено от попаднали там или нарочно изхвърлени в канализацията строителни отпадъци (разбирайте цимент, строителни лепила, части от изолационни материали и други).

Тези случаи са все по-голяма рядкост в нашата практика, но все пак не отсъстват. Важно е никакви стоителни материали да не попадат в канализацията, защото някои от тях реагират с вода и стягат (съответно запушват каналът), а други пък точно обратното - неразтворими са във вода и съответно го запушват, подобно на предмет препречващ оттичането по тръбите в каналът.

По-рядко, запушването на канализацията е възможно да бъде причинено от външни въздействия по тръбите.

Особено характерно за имоти извън градът, където тръбите преминават през открити площи в дворът, запушването на канализацията е възможно да бъде причинено от външни въздействия по тръбите. Има много възможности при които може да се появи този проблем, но характерни за нашето географско положение са следните: 

- При преминаването на мръсният канал през двора на имота, с течение на времето тръбите могат да бъдат проядени от корените на растения в непосредствена близост ( най-вече дървета). Възможни са и случаи, в които тръбите са прекъснати под въздействието на гризачи или други животни. 

- Ако теренът е с особена почва, а конструкцията на канализацията не е съобръзена с това, е напълно възможно тръбите да бъдат прекъснати поради движение или пропадане на почвата.

Какви са признаците на запушен канал?

Сега е момента да разгледаме едни от най-честите основни признаци, по които можете да установите, че каналът е запушен. Те са:

- Водата започва да се връща обратно, от каналът в мивката.
- Започват да се образуват локви с вода около сифона на канала в банята.
- Водата се оттича много бавно, а около сифоните се формирт локви.
- Коритото на мивката се пълни с вода и се източва бавно, понякога може да се образуват големи въздушни балончета.
- Водата в тоалетната не се оттича добре, задържа се и стои по-високо от нормалното ниво.
- Отводнителните тръби издават бучащи звуци след изхвърляне на вода от пералнята или съдомиялната машина.
- Локви с вода се образуват на пода в близост до сифоните.
- От кухненската мивка има миризма на гниеща храна.

Какъвто и да е проблемът с каналът, дори и да не е нищо от гореизброените, запушването му може да попречи на ежедневните задължения, да остави нежелани и неприятни миризми и мръсотия. Не губете време, а вземете навременни мерки за отпушване на каналът, преди малките проблеми да се превърнат в по-големи.

До какви големи проблеми може да се стигне при запушване на канализацията?

Запушеният канал може да доведе до огромни проблеми. На първо място, запушената канализация ще доведе до дискомфорт за хората, които използват имота. Не по-малък по значение е и рискът от разпространението на болести от това което се връща обратно по запушеният канал или поради невъзможността да се спазват високи хигиенни норми.

В много случаи запушеният канал води до наводняване на помещения, проникване на нежелани насекоми и дребни животинки вътре в имота и в някои случаи дори до замърсяване на питейната вода. За да избегнете всичко това е добре да предпиемете мерки за отпушване и обновяване на канализацията веднага щом възникне проблем.

За да добиете по-добра представа за неудобствата и неприятностите, които може да нанесе запушена канализация, ето снимка на типичен обект отпушен от нашият екип, в който собвствениците са чакали до последният момент преди да потърсят нашата професионална помощ. Разбира се, за да не ви погнусим, ние сме позамъглили част от "съдържанието", което открихме на място.

Добре е да предприемете мерки в по-ранен етап. Именно в това ще ви е полезна информацията на тази страница. Надяваме се, чрез нея да успеете да отпушите каналът преди да е станало твърде късно, защото когато запушването стигне до това положение, се изисква специална порода хора, които не ги е страх да се изцапат и не се страхуват да работят в такива условия.

Колко често се запушва канализацията?

Кога ще се случи това е специфично за всяка канализация, но едно е сигурно - рано или късно канализацията се запушва. За по-често запушване може да спомогнат устройството ( по-конкретно наличието на стеснения и свивки ) и начинът на експлоатация ( по-конкретно какво се изхвърля в каналът и колко често ).

Може да се приеме, че дълготрайността на една правилно устроена канализация, при не деструктивна експлоатация, спокойно може да надхвърли средностатистическата продължителност на живота при човека. За това има сведения и в историята, като ярки примери са запазените и до днес древноримски канали и тези на маите. А що се отнася до запушвания, статистиката сочи, че при редовна експлоатация е очаквано да се появяват на всеки 20 до 30 години.

Разбира се, каквито и да е по вид запушвания в канализацията далеч не означават, че тя е достигнала краят на експлоатационният си живот, след качественно отпушване и обновяване, канализацията ще е готова да ви служи още дълги години.

Препоръчително ли е да опитвате да отпушите мръсният канал сами?

Да, ако не ви е страх да се поизцапате е препоръчително да се опитате сами да се справите с проблема. Съветваме ви да потърсите специалист само при необходимост. Следвайте напътствията в сайта ни и локализирайте най-вероятният причинител на запушването, както и вероятното местоположение на запушването по канализацията. След това в табличката в точка "4" можете да видите чрез какъв метод ще успеете да отпушите каналът сами. Накрая, остава само да приложите метода и да отпушите канализацията.

Потърсете специалист само ако смятате, че няма да успеете да се справите сами достатъчно качествено, имате нужда от много бърза реакция, не желаете да се цапате, каквото и да пробвате не е достатъчно за да отпуши каналът или запушването е прекалено дълбоко и не можете да го достигнете.

1. Определяне на мястото на запушване в канализацията.

Първата стъпка, и едно от най-важните неща преди да преминете към опити за отпушване на каналът, е да се опитате да определите мястото на запушване в канализацията. Това е важно, защото не всички методи за отпушване на мръсен канал са приложими при дълбоки запушвания навътре в канализацията. Дори и тези, които биха свършили работа за по-дълбоки запушвания, могат да се окажат неефективни при неправилно локализиране на проблемът.

Разбира се, има повече от един начин за локализация на запушването по тръбите. Най-сигурният е чрез видеодиагностика. Също така, е възможно да определите мястото на запушване с достатъчно добра точност и без скъпа техника, само чрез наблюдение. На методът чрез наблюдение ще се спрем с подробности след малко, нека първо разгледаме този с видеодиагностика.

Видеодиагностика на канализацията за определяне на мястото на запушване.

Както споменахме вече, съществуват много методи за локализация на запушването по тръбите, но най-сигурният е чрез видеодиагностика. При този метод се използва камера, която се спуска дълбоко в канализацията. Камерата е специална, водонепромокаема, издръжлива на прах и общо взето всичко което нормално би могло да се намери в един канал. Тя е закачена на телескопичен кабел чрез който се управлява в канализацията, а от другият и край се намира устройство което визуализира всичко което камерата вижда.

Така в реално време се вижда самото запушване и може да се добие представа не само за размерите и точната му локализация по тръбите, но и понякога се вижда причинителят на запушването. Определянето на мястото на запушване е почти гарантирано и може да се измери с точност чрез размера на телескопичният кабел, който прониква до мястото на запушване в канализацията.

Видеодиагностика може да се използва и когато няма запушване, а целта е да се добие представа за общото състояние на канализацията отвътре.

Единственият минус на този метод е че не е безплатен, изисква специална техника ( която никак не е евтина) и ще ви трябва оператор на място който да управлява устройството и да знае как да борави с него.

Елементарно диагностициране, за определяне на мястото където е запушен каналът, чрез наблюдение.

В този откъс ще се спрем по-детайлно на възможно най-лесният начин, който не изисква никакви специални средства или допълнителни разходи. Единственото, от което ще се нуждаете е наблюдателност, логическо мислене и елементарна идея за устройството на вашата канализация.

Ще сподилим, стъпка по стъпка инструкции как да определите мястото на запушване в канализацията с относителна точност само чрез наблюдение, без използването на каквито и да е машини, уреди, инструменти или професионална специализирана техника.

Тъй като, изпълнението и устройството на канализационните тръби в нискоетажното и високоетажното стройтелство, са значително различни, определянето на мястото на запушване чрез наблюдение ще стане в различни стъпки, подбрани според вида на жилището, в което ще отпушвате каналът.

Преди да запчнем, опитайте се да се сетите или изнамерите отнякъде информация за начина по който е изградена вашата канализация. По-точно, дали има шахта изградена по каналът, Дали всички тръби се вливат в само една обща, която от своя страна е връзката към главна канализация на улицата или вашата канализация е съставена от няколко основни тръби, всяка от които се влива в отделна септична яма или в главната канализация на улицата.

Имайки впредвид тази информация, ето как може да определите мястото на запушване според имота в който е запушването.

Определяне на мястото на запушване в къща или нискоетажна сграда.

При къщи и нискоетажно строителство, особено имотито които разполагат с голям двор, канализацията може да е изградено по много начини. Ето 3-те основни типа, които най-често се намират на територията на нашата страна и как да определите мястото на запушване за всеки от тях:

- Лесният вариант е да имате една основна тръба и шахта. Тогава е достатъчно просто да пуснете вода по канализацията, да отворите шахтата и да наблюдавате дали водата преминава през нея. Така ще може да определите дали запушването е вътре в къщата ( преди шахтата) или съответно, ако водата стига до шахтата, преминава шахтата но се връща обратно в нея, то тогава запушването е някъде на дълбоко по канализацията след шахтата.

- Ако сте в къща, но имате една основна тръба без шахта. Тогава е добре да огледате снадките по канализацията, или ако това е невъзможно (например снадките не са открити над повърхонстта на земята) да попитате някой от по-старите обитатели за устройството на канализацията. Ако има повече от една връзка към основният канал, то най-вероятно става въпрос за няколко вътрешни за къщата тръби по които се движи мръсната вода. Една от тях би била за мокрото помещение, друга от кухнята, трета за друг етаж, четвърта от втора кухня в имота, и така нататък. Елементарен тест който може да направите е да пуснете вода на едно от местата - ако не връща значи запушването е локално в тръбите под къщата, но основният канал не е за пушен. Ако всички връщат вода от каналът, то тогава става въпрос за проблем дълбоко по канализацията.

- Ако сте в къща с повече от една основна тръба, например в голяма или многоетажна къща, е напълно възможно всеки етаж да има отделна канализация независима от другите. Тогава е добре да установите дали все пак има повече от една свръзка към тръбата която е запушена по-надоло по канализацията. Съответно, при подаване на вода по всяко едно от трасето на каналът, може лесно да остановите дали само това трасе е запушено (тоест запушването е преди събирането на двете канализационни тръби в основната тръба) или в случай че всички трасета по каналът връщат вода, то тогава най-вероятно проблемът е в основната тръба и то след свръзките. От тук, според дължината на запушенето трасе, може да определите и разстоянието до запушването от сифона.

Определяне на мястото на запушване в апартамент в блок и многоетажна сграда.

Първото нещо, с което трябва да започенете, е да определите как е изградена канализацията в сградата. Ако не сте сигурни, попитайте някой от по-старите съжители или съседи, роднини или приятели които живеят наблизо. Това което е от най-голямо значение, е дали канализацията между етажите е една обща за всички или всеки етаж е отделен сам за себе си. Другото, което ви интересува е устройството, местоположението и разпределението на канализацията във вашия обект.

Дори и да не сте напълно сигурни за точното устройство. Не се притеснявайте. При повечето многоетажни сгради (4 етажа и повече ) канализацията е типично изградена по еднотипен начин и можете да определите къде е запушването в следните стъпки.

Стъпка 1.
В апартаментът ще има едно малко помещение като килер, обикновено в близост до мокрото помещение. През това малко помещение би трябвало да минават всички канализационни тръби и въздуховоди. Ако разполагате с повече от една баня или с втора тоалетна, то тогава е възможно да имате повече от едно такова помещение. Важно е да определите кое е това помещение. Ако са две или повече, то тогава канализационната тръба трябва да търсите в това, което е в най-голяма близост до тръбата която връща от съдържанието на каналът.

Стъпка 2.
След като сте намерили това помещение, отворете го и разгледайте вътре. В това помещение ще намерите множество тръби. Най-голямата обикновенно е въздуховод, средната по големина е канализационната, а най-малките са за чиста вода и други нужди. Важно е да определите коя е канализационната тръба.

Ако нямате въздуховод е напълно възможно най-голямата тръба всъщност да е канализационната. Ако имате и двете тръби, за да определите коя от двете е канализационна, е достатъчно просто да го гледате снадките в тръбите. Връзките в канализационната тръба обикновено ще бъдат ниско, в близост до пода и по това ще я познаете. Свръзките за въздуховода би трябвало да са високо горе, в близост до тавана.

Стъпка 3.
Знаейки коя е канализационна тръба, следващата стъпка е да я огледате добре. В близост до нивото на пода би трябвало да намерите една или повече снадки. Всяка от тях е за мръсният канал от различни локации в жилището.

- Ако имате няколко свързани тръби към основната тръба на каналът, то тогава всяка от тях ще сочи към помещението което обслужва. Достатъчно е да изберете поне още една, освен тази оято е запушването и да тествате, дали когато пуснете водата по съседната тръба каналът там връща. Ако не, то тогава запушването е между сифона и снадката по тръбата, преди основната тръба. Ако и двете връщат от съдържанието на каналът, то тогава запушването е в основната тръба на блока или по-надоло по канализацията (след снадката на блокът).

- Ако свързването е чрез само една тръба, то тогава имате само една свръзка към главната канализационна тръба на блока. Това е много рядко, но все пак не е невъзможно. В такъв случай огледайте дали има лесен начин да развиете свръзката с основната тръба. Ако има, опитайте се да я разхлабите, не я развивайте докрай, а само отпуснете леко свръзката докато не усетите че имате достъп до каналът. Достатъчно е само снадката да се просълзява от долната страна на тръбата. Добре е да поставите някакъв съд, в който да събирате съдържанието. В това положение, наблюдавайте дали нивото на върнатата от каналът вода намалява на мястото на запушването ( например нивото на водата в запушената мивка). Ако то не намалява тогава можете да бъдете сигурни, че запушването е преди свръзката която разхлабихте, а не в основната тръба. Ако нивото намалява, то тогава запушването е след свръзката - в основната тръба на сградата.

В случай че сте установили, че запушването е в основната тръба на сградата, тогава проверете с комшиите под вас, дали и те имат проблем с каналът. Ако комшиите под вас нямат проблем с тяхната канализация, то тогава запушването е между двата етажа в основната тръба. Ако отговорът е положителен и комшиите под вас също имат запушване, продължете надоло по етажите като питате следващите комшии, докато не откриете такива които нямат проблем. Така ще може да определите локацията на запушването по основната тръба на сградата с относителна точност. Ако на някои от долните етажи има проблем с оттичането, но е сравнително по-малък от вашето запушване, трябва да знаете че това жилище е най-близо до проблемното място и съответно при това жилиже тръбата ще е само частично засегната. Ако всички долни етажи имат същите проблеми с канализацията като вас, то тогава запушването може да е преди, или (най-лошият вариант) след шахтата на блока (обикновенно се намира на улицата).

2. Определяне на най-вероятният причинител на запушването в канализацията.

Определянето на най-вероятният причинител на запушването в канализацията е може би най-важният момент, преди да преминете към опити за отпушване.

Знаейки вероятният причинител, вие ще можете да определите в следващата стъпка, дали канализацията подлежи на отпушване въобще и ако отпушването е възможно, какъв точно инструмент или метод може да използвате за да я отпушите. 

Подобно на методите за локализиране на мястото на запушване, за определяне на причинителят на запушването основно се използват същите два начина. Това става, чрез видеодиагностика или чрез наблюдение на канализацията. По-специално, как се държи каналът и какви са характеристиките на мръсната вода, която се връща от него.

В тази статия ще разгледаме в подробности и двата метода, започвайки с видеодиагностиката. Ще рагледаме какви предимства и недостатъци има всеки един от тях. А тъй като методът чрез наблюдение дава много добри резултати за определяне на причинителят на запушване и не изисква никаква специализирана техника или инструменти, ще обърнем специално внимание в подробности на това, как можете да определите причинителят на запушването чрез този метод.

Нека първо обаче разгледаме професионалният подход, този чрез видеодиагностика.

Определяне на какво запушва каналът чрез видеодиагностика.

Видеодиагностиката с тази цел е еднаква, както при определяне на мястото на запушване по тръбите. Използва се същото специално обурудване. Аналагочно, при този метод се спуска специално пригодена камера (влаго и праго устойчива), която визуализира какво запушва каналът. Обурудването не е евтино, ще ви трябва човек който да борави с устройството, затова и цената за този вид услуга варира от няколко десетки лева, до няколко стотин лева.

За съжаление, за разлика от определяне на мястото на запушване, видеодиагностиката не винаги дава добри резултати при определяне на причинителят на запушването. Не винаги е достатъчно прогледно в самият канал, за да се види какво го запушва. Също така, при по-тежки запушвания, когато камерата достигане мястото на запушване в канализацията, чрез нея може да се види само най-повърхностната част от наслагвания. Така е възможно реалният причинител на запушването да остане скрит зад други наслагвания в канализацията.

Все пак този метод е достатъчно надежден и често се прилага в други ситуации, например за определяне на състоянието на каналът когато той не е напълно запушен, но оттичането е затруднено.

Елементарно диагностициране, за определяне на най-вероятният причинител на запушването в каналът, чрез наблюдение.

В повечето случаи, е достатъчно просто да наблюдавате как се държи канализацията, за да установите най-вероятният причинител на запушването. Възможните причинители не са много видове, а всеки един от тях ще накара запушената канализация да се държи по различен начин.

В тази част ще обърнем внимание на най-основните заключения, които можете да направите само чрез наблюдение. Обърнете внимание, че е възможно да имате няколко причинителя действащи заедно. Например, затруднено оттичане породено от битов отпадък препречва пътя на предмет от бита попаднал в канализацията, което води до пълното и запушване.

В такъв случай е достатъчно да преборите поне един от тях, с надеждата, че освободеното място в тръбите ще е достатъчно за да прокара и вторият причинител по канализацията. Другият вариант е в следващята стъпка да изберете метод за отпушване на канализацията, който би имал добра успеваемост и за двата вида причинители.

Ето и как да разберете причинителят, според това как се държи каналът.

Мръсният канал е прекъснат поради пропадане на земните пластове или под влиянието на корените на разстения и животни.

Ако каналът се оттича много бавно, а когато връща вода заедно с нея можете да видите пръст или корени, то тогава става дума именно за тази ситуация. За съжаление това е най-лошият вариант който може да ви споходи. Такава канализация не подлежи на отпушване, проблемът с нея може да бъде решен само и единствено с разкопаването на старите тръби и подмяната им с нови.

Предмет (плат, торбичка, вилица или нещо друго) препречва пътя на мръсната вода в канализацията.

За тази ситуация не можете да съдите по оттичането на водата в канала. Възможно е предметът катко частично, така и напълно да затруднява преминаването на мръсната вода по канализацията.

Интересното е, че в този случай по-рядко се наблюдава наличието на пяна или някакви други добре забележими примеси във водата която се връща от канализацията и именно по това можете да съдите че сте жертва на тази ситуация. Ако има затруднено или напълно невъзможно оттичане на мръсната вода по канализацията, без пяна или други примеси в големи количества във водата която се връща от каналът, то тогава можете спокойно да приемете, че най-вероятно има предмет навътре по канализацията който затруднява оттичането.

В този случай е добре да се опитате да локализирате най-възможното място на запушване според инструкциите на тази страница. Ако запушването е на достъпно място не се страхувайте да опитате да го отстраните сами, в противен случай потърсете професионалисти за да отпушат каналът за вас.

Битови отпадъци, като мазнина, сапун, косми и други отпадъци от бита, запушват каналът.

В този (доста чест) случай би трябвало да наблюдавате примеси към мръсната вода която се връща от каналът. В повечето случаи се наблюдава мръсна пяна, мазнотия, слуз, дребни примеси и други във водата която се връща от каналът.

Причинител на този вид проблем е взаимодействието на битовите отпадъци които попадат в канализацията с други битови отпадъци на химична основа като сапуни, миещи и перилни препарати и подобни. При реакцията на някои от техните химически активни съставки, се получава пихтиста смес, която може както само да затрудни оттичането по канализацията, така и да го запуши напълно.

В не редки случаи, тази смес продължава да реагира с останалато съдържание по тръбите, уголемява се и в зависимост от примесите които я съставят може да се втърди. В много раннен етап (преди да се е наслоила и втвърдила) е възможно да успеете да я прекарате през канализационната тръба с препарати за отпушване на канали. В общият случай, е най-добре сместта да се извади от канализацията напълно или да се раздроби за да може да продължи своят път по канализацията.

Опитайте се да локализирате мястото на запушване според инструкциите на тази страница и по възможност (ако е достатъчно близко и достъпно) се опитайте да решите проблемът сами. Ако запушването е дълбоко в канализацията и вече имате много затруднено оттичане, най-добре се обърнете към специалист с подходяща машина. Тези машини достигат до точката на запушване и успяват да издърпат сместта или да я раздробят за да може тя да успее да продължи и премине през канализацията.

Строителни материали и отпадъци, като цимент, лепило, части от изолация или други, запушват каналът.

Тази ситуация може да се получи, ако този който е извършвал ремонта е бил невнимателен или дори нарочно е изхвърлял строителни материали в каналът. Добре е да се предприемат стъпки за отпушване веднага щом се случи, в противен случай, в зависимост от строителните отпадъци които са попаднали в каналът, има голям шанс те да се втвърдят и да го запушат напълно.

Понякога е трудно е да се познае канализация, която е запушена от строителни материали или отпадъци. Все пак ще има индикации. Ако добросъвестно използвате мръсният канал, но все пак се е запушил и то след строителен ремонт, то тогава има голям шанс да говорим именно за тази ситуация. В такъв случай е възможно каналът да връща части от тези строителни материали заедно с водата, която се връща от него. Ще познаете, че именно това е причинителят, ако от каналът се връщат части от изолация, лепило, цимент или други строителни материали и отпадъци участвали в ремонта.

3. Какво трябва да се направи, преди да опитваме да отпушим каналът?

Преди да се опитвате да отпушвате канализацията, за да може отпушването на каналът да протече безопасно, е необходимо да проверите няколко основни неща и направите следното...

На първо място, огледайте от дистанция дали има теч на чиста или мръсна вода около канализацията. След това, отново от разстояние, огледайте за някакви електрически уреди, кабели или ел. инсталции в близост, които могат да бъдат засегнати от вече съществуващият теч или разлив, който би могъл да се появи докато опитвате да отпушвате каналът. в най-добрият вариант няма да има такива, тогава продължете спокойно с опитите да отпушите каналът.

Ако има и най-малкото съмнение за елекстрически уред или кабел, застрашен от вече съществуващ разлив или такъв който може да се получи докато опитвате да отпушите каналът, то тогава на първо място спрете електричеството в обекта. Това може да стане от главният бушон, намиращ се на електрическото табло в имота. Ако има електрически уред или кабел в риск, но не можете да установите кой е главният бушон, то тогава веднага преустановете всякакви опити за отпушване на каналът и използвайте телефоните на сайта за да повикате наш екип на място. В противен случай, е много възможно да рискувате живота си. Стойте на разстояние от мястото, докато наш екип не пристигне при вас и не обезопаси районът.

Ако няма електрически уред или кабел в риск, но все пак имате разлив на вода или съществува опасност да се получи такъв, то тогава следващото нещо, което трябва да направите, преди да преминете към отпушване на каналът, е да ограничите или спрете разливът. За целта може да използвате всичко необходимо. При необходимост, можете да спрете чистата вода в имотът, от кранът който се намира преди водомерът.

При всички случаи, е желателно временно да преустановите или поне да ограничите до колкото е възможно, използването на мръсният канал, докато не го отпушите напълно.

4. Избиране на метод за отпушване на канали.

В следващата таблица сме систематизирали всички методи, които са най-използвани професионално или в домашни условия за отпушване на канали. По таблицата можете да направите справка, какъв метод да използвате за отпушване на вашият канал, според характеристиките на запушване (локация и причинител).

Методите за отпушване на канали са наименувани според машината или уредът който се използва за отпушване. Предложените методи в таблицата са подредени според успеваемостта, която предлагат за отпушване. Най-отгоре в таблицата, са тези методи, които обикновенно дават по-сигурни резултати при отпушване на канали от съответният причинител и локация на запушването. Ще се спрем на това, как се прилага всеки метод в следващата секция.

Важно е да уточним, че нито един от непрофесионалните методи не може да има гарантиран резултат, нито пък е сигурно точно кой от тях ще ви свърши работа. Непрофесионалните методи дават достатъчно добър резултат за профилактика, при леки запушвания или такива с достъп, където запушването не е твърде дълбоко по канализацията, но те не са особено подходящи за големи, тежки и дълбоки запушвания.

Съветваме ви да изпробвате всички методи, съответстващи на причинителят и мястото на запушване, като започнете от тези най-отгоре в табличката (те са най-вероятни да имат добър резултат).

Също така, обърнете вмнимание, че ако каналът връща корени или пръст, то тогава не сте за отпушване, а за цялостно разкоповане и подмяна на канализацията.

Отпуване на канал, запушен от пръст или корени на разстения.

До 1м след сифона

От 1м до 5м след сифона

Над 5м 

х

х

х

Отпуване на канал, запушен от предмети.

Отпуване на канал, запушен от битови отпадъци.

Отпуване на канал, запушен от строителни материали и отпадъци.

5. Методи, машини и инструменти за отпушване на канали и как се използват.

Вече споменахме, че методите за отпушване на канали са наименувани според машината или инструментът, който се използва за отпушване. Дойде моментът и да разгледаме всеки, от най-използваните методи, както и как се прилагат.

Важно е да споменем, че няма два еднакви канала, нито универсално запушване, затова и методите които се използват за отпушване са много различни както по начин на действие, така и като ефект. Цената за отпушване на каналът също е различна за всеки метод, като цената може да варира от само няколко лева до няколко хиляди лева.

Генерално можем да ги разделим на две основни групи “Професионални” и “Непрофесионални”. Ще разгледаме всяка една от двете групи по-долу, започвайки с професионалните.

Професионални методи, машини и инструменти за отпушване на канали.

Професионалните методи са такива, в които се изполва специализирана техника. Те имат огромна (в 99% от случаите ) абсолютно сигурна успеваемост в отпушване на канализацията, а ефекта е дълготраен. Каналът остава чист за дълго време и последвало запушване, в кратки срокове, е много малко вероятно.

Разбира се, машините които се използват са много видове, произлизат от различни производители и са разнородни по мощност и възможности. Могат да варират от подръчна машина снабдена със специално жило и диамантена глава, до бусове с вградени мощтни помпи под налягане и цистерни с вакуум помпи.

Професионалните методи за отпушване се именуват според имената на машините които се изпозват и по този признак са следните.

Спирала за отпушване на канали. Още наричана Змия, или Жило за отпушване на канали.

Този тип уреди се предлагат както в ръчен вариант с механично задвижване, така и под формата на електрически или дизелово задвижвана машина. Жилата могат да бъдат направени от много видове материали (обикновенно метал), с различни размери и дебелина, съответно за отпушване на тръби направени от различен материал и с различни размери. В повечето случаи жилото завършва с диамантена или друг по вид материал глава. Възможно е и да има прикрепен маркуч с вода в близост до главата, който под различно налягане да впръсква вода за по-лесно разбиване на консистенцията, която е отговорна за запушването.

Принципът на работа е прост. Жилото се вкарва по канала до достигане на мястото на запушване (жилата могат до достигат десетки метри навътре по канализацията). Идеята е главата (чрез въртеливи движения и пулсове) да раздроби и след това прокара по канализацията суспензията която запушва каналът. В противен случай да закачи част или целият предмет запушващ каналът за да се извади от канализацията. По-мощтните модели от този тип уред почти винаги успяват да дадат много добър резултат. Цената на уреда може да варира от няколко лева за ръчните варианти с механично задвижване, до няколко десетки хиляди лева.

Дори и по-мощтните варианти на този тип уред ( на стойност няколко хиляди лева ) са в компактни размери и могат да се поберат в багажното отделение на семеен автомобил. Именно затова е предпочитаният уред с който първоначално изпращаме екипи на място. Така отпушването на каналът излиза и по-изгодно, тъй като по-големите и мощни машини изискват повече средства за да се предвижат до обекта. Когато повикате наш екип, те ще дойдат на място разполагайки с именно такава машина. Когато е нужно, нашият екип винаги има опцията да повика по-сериозна ( като мощност и обем ) техника.

Отпушване на канали с водна струя под налягане.

При този тип отпушване се използват машини включващи мощни помпи. Принципът на работа е прост. Помпата е свързана със специален маркуч достигащ до няколко стотин метра, който се вкарва в каналът. По този маркуч се нагнетява вода с огромно налягане (до 200 бара или в някои случаи повече), което води до разбиване и прокарване на запушването надоло по тръбите докато каналът не се отпуши.

Тези машини са доста по-скъпи, като цената на една добра машина от този тип започва от порядъка на няколко хиляди до няколко десетки хиляди лева, съответно и отпушването с тях не е евтино. Този тип машини са обемни и не толкова лесни за транспорт, като минималното място което изискват е с големината на багажното отделение на бус.

Отпушване на канали с вакуум.

Точно като предният вид, този тип машини също използват мощни помпи за да вършат работа. В този случай обаче, помпата засмуква съдържанието на каналът чрез голям и дълъг маркуч който се спуска по канализацията. Целта е да се изсмуче цялото съдържание на каналът (включително това което го запушва) до момента в който каналът се отпуши.

Тези машини са изключително обемни защото изискват и цистерна, в която да се изпомпа деликатното съдържание на каналът. Всъщност минималният размер, в който съществуват такива машини е с големината на малък-камион (цистерна). Цената им е доста висока, започвайки от порядъка на десетина хиляди лева, до към няколко десетки хиляди лева, съответно и отпушването с такава машина съвсем не е евтино.

Непрофесионални методи, машини и инструменти за отпушване на канали.

Непрофесионалните методи за отпушване на канали използват подръчни инструменти и вещества, които не изискват специални машини, скъпа техника или подготовка.

Много домашни майстори използват именно тази група методи за да отпушват канали. Обърнете внимание, че те не винаги имат пълен и дълготраен ефект. Отпушването чрез някои непрофесионални методи (например слабите химикали), може да доведе до по-големи проблеми и напълно запушване на канализацията.

Както при профисоналната група от методи, така и с тези, инструментът или веществото използвано за отпушване на канали определя името на методът.

В тази секция ще обърнем внимание на най-разпространените методи от този тип и как се прилагат. Не се притеснявайте да изпробвате няколко такива начина за отпушване на канали. Съветваме ви да се водите по табличката и да изпробвате тези от тях, които ви се струват най-лесен и същевременно подходящи, за запушването с което трябва да се справите.

Ръчно отпушване на канализацията.

Този метод е най-сигурният от непрофесионалните, но и най-трудният за изпълнение. В същината си представлява ръчно достигане до запушването. Съответно разглобяване на сифона, сваляне на мивката, сваляне на тоалетната чиния или достъпни тръби от канализацията, докато се достигне до запушването и се отстрани.

Тъй като повечето канали са вкопани в земята или под замазката в пода на помещенията, този метод е неприложим за по-дълбоки запушвания. От друга страна е много ефективен за достъпни запушвания от всякакъв тип. За по-добри резултати, методът може да се комбинира с всеки друг метод изброен на нашата страница.

Достатъчно е да притежавате минимален набор от инструменти (например клещи и тръбен ключ). След което, започнете да разглобявате от най-външният елемент на мръсната канализация (обикновенно сифон, оталетна чиния или мивка), докато не достигнете възможно най-близко до мястото на запушване.

Отпушване на канализацията с тел за отпушване на канали.

Може би един от най-достъпните и лесни за изпълнение начини за отпушване на канали в домашни условия. Такава тел за отпушване на канали се продава в повечето железарии. Обърнете внимание, че става въпрос за специална тел, която има специфични качества (например не е прекалено мека, но все пак има достатъчно мекост за да се огъва и минава по свивки в каналът, но едновременнот с това материалът притежава и достатъчно твърдост за да навлезе дълбоко в каналът без да се огъне прекалено или спре на първата свивка по канализацията). Разбира се, ако вече разполагате с тел с подобни качества (била тя и неспециализирана за канали), то тя е възможно да ви свърши работа. Начинът на работа с този инструмент е прост. Целта е да спуснете телта в каналът, докато не достигнете и разбиете мястото на запушване или не отпушите каналът като извадите нещо закачило се за телта.

Отпушване на канализацията с вакуумно бутало.

Това е един често използван уред за отпушване на канали в киното. Ефективен е при леки запушвания, но е напълно безполезен при по-сериозни запушвания, тъй като не може да създаде достатъчно налягане за да отпуши тръбата. Все пак, това е един лесно-достъпен уред ( може да се намери в повечето железарии), който е добре да има във всяко домакинство. Уредът е много лесен за използване, а принципът на действие е прост. Достатъчно е просто да поставите уреда върху сифон или отвор на запушеният канал и да изпомпвате докато не успеете да отпушите каналът.

Отпушване на канализацията със Закачалка (за дрехи).

Важно е да подчертаем, че тук става въпрос за метална закачалка за дрехи. Повечето нови закачалки в днешно време са пластмасови, но ако имате от онези стари, метални и вече огънати или неизползваеми закачалки в килера или гардероба, то тогава всяка от тях може да намери ново приложение като уред за отпушване на канализацията.

Принципът на действие е абсолютно същият като при тел за отпушване на канали, с единствената разлика, че закачалката няма същата дължина и може да се използва за запушвания които са (обикновенно) до метър след сифона. Достатъчно е да огънете закачалката докато не заприлича на тел, след което да я спуснете в каналът, докато не достигнете и разбиете мястото на запушване или не отпушите каналът, като извадите нещо закачило се за закачалката.

Отпушване на канализацията с Течен сапун и топла вода.

Този метод работи много добре ако запушването е причинено от мазнини. Принципът на действие е много лесен, достатъчно е просто да изсипете обилно количество от какъвто течен сапун се намира в дома ви, в сифона или запушената тръба, след което да излеете около литър вряща вода. Сапунът, под действието на повишената температура, ще се свърже и отстрани мазнината, което ще я прекара безопасно надоло по канализацията. Възможно е методът да не сработи ако запушването е прекалено голямо или не е приченено само и единствено от мазнина.

Отпушване на канализацията със сода бикарбонат и оцет.

Това е класически химически коктейл за свързване на основа (содата) с киселина (оцетът). Реакцията протича бурно и би трябвало да разгради натрупалите се отпадъци и отпуши каналът.

Достатъчно е да изсипете почти пълна водна чаша (240 милилитра) сода бикарбонат в каналът, последвано от половин чаша (120 милилитра) вода и да запушите отвора на канализацията (например с парцал или нещо друго под ръка). Оставете го запушен около половин час, през това време кипенете вода, след което отпушете каналът и бавно изсипете около 1 литър вряла вода вътре. Повторете цялата процедура докато сте сигурни, че канализацията е чиста и вече няма запушване.

Този метод не може да разгради абсолютно всичко и не е много ефективен при големи запушвания, но върши страхотна работа за профилактика и спомаган на оттичането на малки натрупвания по канализацията.

Отпушване на канализацията с Перхидрол.

Перхидролът е известен още като кислородна вода. Можете да го намерите във всяка аптека, евтин е, лесно достъпен и лесен за използване за отпушване на канализацията.

Начинът на работа с него е да смесите една супена лъжица сода бикарбонат с една водна чаша (240 милилитра) перхидрол. Направете сместта непосредствено преди да я изсипете в каналът, защото реакцията е доста бурна. Изсипете сместта в каналът и го оставете да се пени (не запушвайте тръбата на канализацията). След като реакцията приключи можете да промиете с вода.

Както всеки друг метод, този също не действа на абсолютно всички възможни битови отпадъцу причинили запушването, затова ако каналът не се е отпуши след една процедура с перхидрол, то тогава повторете още веднъж или пробвайте с друг метод.

Отпушване на канализацията с Кока Кола.

За да разсеем всякакъв вид съмнения, тук говорим за оригинална Кока Кола, а не някоя от имитациите. Въпреки че точният състав на Кока Колата е все още добре пазена тайна, някои от нейните свойства са добре известни, като например свойството да разгражда какви ли не вещества (включително метал). Именно затова Кока Колата е подходяща и за отпушване на канали.

Начинът на приложение е следният. Достатъчно е да изсипете един литър кока кола в каналът преди лягане и да го оставите да подейства през нощта. Важно е да не използвате канализацията за поне 8 часа. След което (на сутринта) допълнително залейте с два до три литра вряла вода. Повторете процедурата до пълно отпушване на каналът или изпробвайте някой от другите методи указани в сайта.

Отпушване на канализацията с Аспирин.

Асприниът или още езвестен като “Ацетизал”, е лекарствено средство достъпно в аптечната мрежа и дрогериите без лекарско предписание. Евтин е и ефективен за отпушване на канали при по-слаби запушвания.

За да го използвате за отпушване на канализаята изсипете 2 таблетки аспирин в каналът (възможно е да се наложи да ги стриете на прах за да могат да влязат), след което добавете 1 супена лъжица оцет. Запушете отворът на канализацията ( с парцал или нещо друго под ръка) и оставете така за поне 2 минути. След това пуснете топла вода (2-3 литра). Повторете до пълното отпушване на каналът.

Отпушване на канализацията със слаби химикали.

Под слаби химикали разбирайте всичко, което се предлага масово по щандовете в магазините. Било то прахообразно или друг вид вещество в картонена, найлонена или каквато и да е опаковка.

Тук е важно да отбележим, че тези вещества съвсем не са безвердни за здравето на човека или природата, именно затова е добре да ги избягвате. Разбира се тoзи вид продукти имат своите предимства (като например достъпна цена, лесни са за използване, лесно се намират и други предимства). В практиката ни сме забелязали, че те са по-скоро ефективни за профилактика или отпушване на много леки запушвания. В някои случаи химичните елементи в тези субстанции правят реакция с останалото съдържание на каналът и причиняват по-голямо запушване отколкото преди това, затова не прекалявайте с количеството което използвате. Ако една опакоква от съответният продукт не свърши работа, то тогава не опитвайте с втора.

Що се отнася до приложението, за повечето такива продукти е достатъчно само да ги изсипете в канализацията и да зелеете с топла вода. Разбира се, следвайте указанията от произведителя на опакваката на продукта.

Отпушване на канализацията със силни химикали.

Под силни химикали разбирайте концентрирани кисилени и основи като сода каустик или солна киселина. Тези вещества са изключително ефективни за отпушване на каналът и в някои случаи са дори единственият вариант (например, когато запушването е причинено от строителни отпадъци и материали). Проблемът с тях е, че са много опасни и рискови, както в моментът на използване, така и за в бъдеще, ако попаднат в природата.

Често се налага да се използват в по-силни концентрации за да подейсват в канализацията и именно от там произлиза рискът от използването им. Имайте впредвид, че не само самите вещества, но и изпаренията които ще се отделят при действието им са изключително опасни.

Не е нито лесно, нито евтино да се сдобиете с такова вещество в достатъчно силна кноцентрация за да подейства и отпуши каналът. Също така, използването на такъв тип химикали за отпушване на канали не е природосъобразно, вредата от тях в околната среда може да е необратиме в рамките на няколко години по-късно. Препоръчваме ви да страните от използването на силни, концентрирани химикали. Има и други също толкова ефективни, но по-безопасни начини за отпушване на канали.

Ако все пак сте решили да пренебрегнете риска. Начинът на използване на този вид вещества е лесен. Достатъчно е само да излеете не повече от 500мл концентрирано вещество в каналът и да го оставите да подейства. При изливането спазвайте неохбодимите мерки за безопасност според веществото което използвате (ръкавици, маска и всичко друго необходимо). Не вдишвайте изпаренията, пазете очите и не пипайте веществото с голи ръце.

Сифонът или отоворър към каналът трябва да остане отворен. След няколко минути, до час (в завсимиост от използваната концентрация), промийте с топла вода. Ако каналът не се отпуши след първото третиране, то тогава опитайте с друг метод. Опасно е да изливате химикали с висока концентрация отново в канализацията.

6. Как да се погрижите за канализацията така, че тя да не се запушва?

Надяваме се информацията, която ви предоставихме да е била полезна и с нея да сте успели да отпушите канализацията. Добре е да обърнете внимание на информацията в тази секция, дори ако въобще не сте имали проблеми с канализацията. Дойде моментът да споменем какво е нужно да правите редовно, за да не се запушва каналът и да осигурите дълготрайно използване на канализацията, без запушвания и аварии.

На първо място избягвайте да махате металните решетки по сифоните. Ако нямате такива на всеки сифон, то тогава направете нужното за да се сдобиете и сложите такива решетки. Те предпазват каналзицаята от проникване на по-големи предмети и битови отпадъци. Изключително важно е тези решетки да присъстват, за да може на тях да се спират отпадъците и предметите които в противен случай ще попаднат в канализацията и могат да я запушат.

Ако вече имате налични всички метални решетки по сифоните, то тогава редовно ги почиствайте от нещата които се спират на тях. В практиката ни, сме срещали хора, които са склонни да махнат решетката и да помогнат на отпадъкът да продължи по каналът, а не да го премахнат и изхвърлят в кошчето. Ако видите косми, битови отпадъци или предмети спрели са на решетката преди сифона, то тогава е изключително важно да ги отстраните в кофата за боклук. Не им помагайте да попадат в канализацията за да не я запушат.

Не изхвърляйте санитарни продукти, тоалетна хартия, четка за зъби, памук, тампони или дамски превръзки и никакъв вид домашни отпадъци (като фасове от цигари) в канализацията. Всеки един от тези продукти може да доведе до запушване на каналът.

Не изхвърляйте никакъв вид храна в канализацията (особенно мазнини). Ако няма къде да я изхвърлите в непосредствена близост (например на двора) и смятате, че е от изключителна необходимост да я изхвърлите в канализацията. То тогава, внимателно изхвърлете по-воднистата част в каналът, а останалата суспензия съберете в някакъв съд или торбичка и я изхвърлете в кофата за боклук.

Не изхвърляйте никакъв вид строителни отпадъци или материали в канализацията. Повечето строителни отпадъци са дълготрайни и неразгадими във вода вещества. Те неименуемо ще доведат до запушване. Що се отнася до стрителните материали, почти всички са на водна основа и при смесването си с вода реагират и стават активни. Изхвърлянето им в каналът ще доведе до запушване.

Стремете се да изхвърляте само водно-разградими вещества в канализацията. А за останалите, винаги отделяйте по-твърдата маса в кошчето за боклук. Това ще осигури дълготрайно и безаварийно използване на каналът.

7. Какво да направим, ако отпушването на каналът е неуспешно?

Ако сте опитали всички методи които има възможност да изпробвате от сайтът, но каналът все още е запушен, тогава е време да потърсите професионална помощ.

Ще ви е нужен човек, който разполага с необходимото оборудване и опит за да отпуши каналът. За съжаление тези две неща изискват средства и години работа, които не можем да предадем през тази интернет страница, но ще се радваме да помогнем с всичко необходимо на място. 

Ние разполагаме с професионална техника и специалисти, които от дълги години се занимават само и единствено с отпушване на канали. Потърсете ни.

Защо да изберете нас за отпушване на вашият запушен канал?

Най-важните в една дейност са хората. А нашите хора, приемат работата си като мисия и често правят и невъзможното за да отпушат каналът. Ето защо е във ваш интерес да изберете каналДО. Можете да разчитате, че няма да оставим каналът ви запушен.

Разполагаме със специалисти които наистина не се плашат от нищо. Ние ще се справим, независимо колко е тежка ситуацита, без значение дали се нуждаете от отпушване при тежко запушен канал или просто профилактика на каналът.

Ние се стремим да ви улесним максимално. Независимо колко проблемно е запушването, ние ще помогнем по възможно най-добрият, бърз и ефективен начин, без да ви занимаваме с глупости.

След позвъняване ще можем да ви информираме колко бързо можем да изпратим екип на място. Обикновенно това е до 30 минути за районът на град София и околността.

Работим денонощно!
Отпушваме канали, шахти, мивки, сифони, тоалетни, септични ями и др.

Tел: 0886 71 56 35

Отпушваме качествено, бързо, лесно и евтино.

Споделeте тази страница:

Сайтът използва "бисквитки". Използвайки го, Вие се съгласявате с нашите условия за използване на сайта, включително с нашата политиката за поверителност и политика за използване на "бисквитки".